Etsi
  • Antti Pelttari

Maakauppakiemuroita Nicaraguassa


Nicametsätila on pidemmän aikaa halunnut kasvattaa toimintaansa ja haalia käyttöön lisää maata. Viimeisen vuoden ajan Nicaraguasta on etsitty sopivaa maatilaa eli fincaa uusille osakkaille.

Uuden tilan ihanteellinen sijainti olisi tietysti lähellä nykyistä fincaa, ainakin logistisesta näkökulmasta, mutta koska lähiympäristöstä ei kriteereihin sopivaa fincaa löytynyt, oli etsittävä muita pelipöytiä.

Kesäkuussa Antin ollessa Nicaraguassa, sai hän vihiä fincasta joka olisi myytävänä ja vieläpä edulliseen hintaan. Harvassa ovat nykypäivänä ne maakaistaleet Nicaraguassa, jotka vaihtavat omistajaa tuhannella yhdysvaltain dollarilla per manzana. Manzana on latinalaisessa amerikassa käytetty pinta-alan yksikkö, joka vastaa 0,7 hehtaaria.

Tämä 8 manzanan kokoinen ja kriteereihimme sopiva tila löytyi Diriamban kunnasta, noin 15 kilometrin päästä Diriamban kaupungista. Samaisella reissullaan Antti antoi Nicametsätilan työntekijälle Juliolle kenkää ja palkkasi tämän uuden fincan omistajan, Franciscon, Nicametsätilalle hommiin.

Ehdoista sovittiin tässä vaiheessa niin, että Francisco perheineen pääsee palaamaan takaisin Diriamban fincalle, kunhan kaupat saadaan tehtyä ja uusi mies Las Pilasin fincalle palkattua. Antilla oli tässä myös sellainen suunnitelma, että Franciscon poika Franklin voi mahdollisesti jäädä pitämään tilasta huolta Franciscon siirtyessä Diriambaan.

Itsehän palasin takaisin Nicaraguaan elokuun alussa, jonka jälkeen aloin selvittämään mihin tilanteeseen maakaupoissa oli päästy. Francisco oli hankkinut papereita myyntiä varten paikallisista virastoista ja minä kiikutin niitä Antin valjastamalle asianajajalle. Asiat etenivät oikein lupaavasti, ehkä jopa nicaragualaisesta perspektiivistä katsottuna epäilyttävän hyvin.

Syyskuussa pakasta tuli kuitenkin odottaman kortti, prokuraattori (procuraduría). Antin asianajaja vaati saada prokuraattorilta selvityksen, josta käy ilmi että tilan aikaisemmat omistajat on maksettu pelipöydästä pois, eikä heillä ole oikeutta enää tilaan (Constancia de no objeción y un documento que muestre que los antiguos propietarios fueron indemnizados). Tila on kuulunut aikaisemmin osuuskunnalle (cooperativa), josta Franciscolle on lohkaistu pala. Francisco kävikin prokuraattorilta pyytämässä näitä papereita ja sai vastaukseksi että mukana pitäisi olla myös uuden ostajan tiedot ja fincasta tehty kauppakirja. Tämähän se vasta oudolta kuulostikin, mutta ei Nicaraguan toimintaympäristössä yhtään eriskummalliselta.

Keskusteltuamme tilanteesta Francisco päätti käydä prokuraattorin juttusilla uudemman kerran ja varmistaa oliko asia tosiaankin näin, että saadakseen nämä dokumentit, pitää jo uusi kauppakirja olla kirjoitettuna. Tällä kertaa Francisco sai kuitenkin vastaukseksi että prokuraattori ei enää toimita ollenkaan näitä dokumentteja. Entistä eriskummallisempaa.

Tässä vaiheessa kuukausi oli taas kääntynyt ja elettiin jo lokakuuta armon vuonna 2017. Olimme suunnitelleet tässä vaiheessa asianajajan ja Antin kanssa, että voimme tehdä ehdollisen kauppakirjan, jonka mukaan kauppasumma siirtyy myyjälle siinä vaiheessa kun tila on rekisteröity ostajan nimiin. Tähän päästäksemme tuli Franciscon hankkia vielä kaksi dokumenttia, libertad de gravamen ja solvencia de impuestos. Lähdin tässä vaiheessa Franciscon kanssa hankkimaan toiveikkaana näitä viimeisiä puuttuvia dokumentteja, mielessäni kauppakirjan allekirjoitustilaisuus siintäen.

Kun olimme Jinotepen kaupungintalolla hankkimassa dokumenttia maksetuista veroista, totuus paljastui samettiverhon takaa. Tilaa ei ollut rekisteröity kaupungin järjestelmään, eikä siitä näin ollen oltu maksettu myöskään veroja viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Tässä vaiheessa peli piti viheltää poikki, ottaa kaikki osapuolet pöydän ääreen ja katsoa kaikkien kortit yksi kerrallaan läpi. Mahdollisuuksiahan oli monia, mutta värisuoraa näistä lapuista ei kuitenkaan saanut millään kasaan.

Jotta Francisco pystyisi ylipäänsä myymään fincansa, olisi hänen rekisteröitävä tila ja tätä varten kaupugin maanmittauslaitoksen väen tulisi käydä mittaamassa tila. Topografin pitäisi myös käydä tekemässä tilasta kaava ja Franciscon maksaa 10 vuoden kiinteistöverot. Kun kyseessä on köyhä maatilan mies Diriambasta, joka on töissä pienellä palkalla ja elätettävänä seitsemän nälkäistä suuta, ei laatikon pohjille ole paljon kertynyt säästöjä, joilla tällaisia kuluja voisi maksaa.

Moni olisi varmasti tässä vaiheessa lähtenyt pöydän äärestä, foldannut, toivottanut hyvää loppuelämää ja alkanut etsimään seuraavaa ostokohdetta. Antti on kuitenkin toista puuta ja ihmiseksi utelias otus. Hän oli valmis maksamaan ennakkoa omasta pussistaan, jotta Francisco saa hoidettua tilan myyntikuntoon ja katsomaan mitkä kaksi viimeistä korttia pakasta tulee.

Tätä kirjoittaessa jouluun on enää neljä yötä. Franciscon finca on kunnan mittauksessa kasvanut 9,67 manzanaan. Hän oli aikoinaan säästösyistä ilmoittanut tilan kooksi 8 manzanaa. Mies on kuitenkin saanut hoidettua tilan rekisteröinnin. Hän soitti tänään ja kertoi saavansa lauantaiksi kaikki paperit kasaan, jotta asianajaja voi alkaa tekemään ehdollista kauppakirjaa.

Onkohan Nicametsätiloja vuonna 2018 jo kaksi?


Nicaraguassa 20.12.2017

Esa Westman

14 katselukertaa0 kommenttia